De Meerklas

Voor wie is de Meerklas?

Stel je voor: je zoon of dochter heeft moeite met spelling en/of rekenen. Niet een beetje, niet één jaartje, maar eigenlijk al de gehele schoolloopbaan. Dit kan verschillende redenen hebben: leerproblematiek, dyslexie / dyscalculie of iets anders.
De Caleidoscoop doet er altijd alles aan om leerlingen dat te bieden wat zij nodig hebben om te groeien. Tot groep 6 kunnen deze kinderen (intensieve) ondersteuning krijgen. Merken we in groep 6 dat een leerling ondanks alle hulp een leerachterstand heeft waardoor de prognose op lange termijn is dat niveau eind groep 8 niet behaald gaat worden, dan zullen we een aangepast onderwijsperspectief bieden. Dit gaat altijd in samenspraak met ouders.
Het aangepast onderwijsperspectief zorgt ervoor dat een leerling op zijn eigen leerlijn verder leert en niet meer op zijn tenen hoeft te lopen. In het verleden kon dit best eenzaam voelen voor leerlingen: ze hadden bijvoorbeeld een andere rekenles dan de rest van de klas.
Daarom hebben we de Meerklas in het leven geroepen! Kinderen van groep 6 t/m groep 8 die een eigen leerlijn hebben gaan iedere ochtend naar deze klas onder leiding van meester Eddie of juf Marinka. Daar leren ze samen rekenen en/of spelling, krijgen ze extra aandacht en zijn de opdrachten veelal gericht op de praktijk.  Wat is een kilometer? We gaan een kilometer wandelen. Leren we wat over centiliters, dan meten we de inhoud van voorwerpen met water. Willen we weten hoe je oppervlakte meet, dan bedekken we het podium met grote vierkanten. Na de praktische opdrachten is de vertaling naar het platte vlak een stuk logischer voor ze, en kunnen ze opdrachten uit het boek beter begrijpen. ​
We ervaren dat kinderen met veel plezier naar de Meerklas gaan en het leerrendement hoog is; door de praktische opdrachten, individuele aandacht en samenwerking met andere kinderen ontwikkelen ze zich op hun eigen tempo optimaal. Daarnaast zien we dat de motivatie om verder te leren groter wordt. 
Wel belangrijk om te weten: De Meerklas is niet opgezet als remedial teaching- of wonderklas waarbij we alle leerproblemen uit de wereld helpen. We helpen leerlingen wel er beter mee om te gaan.
De verwachting is dat wanneer een leerling aangemeld wordt voor de Meerklas, zij daar heen blijven gaan tot en met groep 8, maar alleen voor de vakken rekenen en/of spelling. 
De Meerklas is een voorziening bedoeld voor leerlingen die vanaf 4 jaar of sinds een verhuizing bij ons op school zijn ingeschreven. In de Meerklas is maximaal plaats voor 6 leerlingen.