Blazersklas

Groep 6 krijgt iedere donderdagmiddag een uur les van vrijwilligers van muziekvereniging Excelsior uit Hoofddorp. Het kan ook zijn dat er een muziekdocent wordt aangetrokken. Groep 6 is gekozen, omdat de kinderen dan fysiek in staat zijn het instrument te bespelen. In een heel schooljaar krijgen de kinderen ca. 35 muzieklessen en een lesboek. De klas wordt opgesplitst in groepjes, maar de kinderen spelen ook als orkest samen. Het doel is namelijk om een Harmonieorkest te vormen en samen muziek te maken. Tijdens de eerste bijeenkomsten maken de kinderen kennis met de diverse muziekinstrumenten, zodat een gewogen keuze gemaakt kan worden welk instrument zij graag willen gaan leren te bespelen. Elk kind geeft zelf een voorkeur van drie instrumenten aan, waarna er uiteindelijk één wordt gekozen. 

Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen kiezen om door te gaan met de blazersklas tijdens de talententijd. Uiteraard promoten wij dit zeer!
 
Waarom leren wij kinderen een instrument te bespelen?
Het leren bespelen van een instrument is niet alleen een talent, maar ook een passie. De kinderen zijn trots dat ze noten leren lezen en te spelen, aanwijzingen van de dirigent te volgen, ritmes te ontdekken, solo/canon te spelen en de theorie van muziek samen te begrijpen.

Ook het sociale aspect is belangrijk, want kinderen leren om naar elkaar te luisteren, elkaar te respecteren en geduldig te wachten op elkaar. En dit zien we terug in de klas!

Muziek is overal om ons heen. Sommigen bespelen een instrument, anderen dansen erop en anderen vinden het heerlijk om ernaar te luisteren. Het maakt niet uit hoe,  muziek zorgt voor verbinding, contact, activering van de hersenen, is een wereldtaal en bovenal zorgt het  voor enorm veel plezier!